Restauratie pastorie

De voormalige pastorie aan de Sint Janstraat 16 in Breda is een bijzonder gebouw met verschillende tijdslagen. Het gebouw langs de straat dateert uit 1890 en de vleugel op het achterterrein uit de 16e eeuw. Beide hebben een hoge monumentale waarde. Onder het pand liggen enkele historische kelders. In 2006 heeft C5 Architecten de pastorie naast de Antoniuskathedraal gerestaureerd tot een zorggebouw. Hier wordt een jongerengroep gehuisvest, die wordt voorbereid om meer zelfstandig te wonen. Op het achterterrein is een hofje gerealiseerd. De Hof van Hersbeek, een combinatie van begeleid en regulier wonen.

In de bestaande structuur van het gebouw zijn op de 1e en 2e verdieping 11 woon-/slaapkamers met ieder een zelfstandige sanitaire unit gemaakt. De gehele 1e verdieping is met één tree verhoogd, zodat alle leidingen en afvoeren boven op de bestaande vloer zijn aangebracht. Hierdoor konden de fraai gestuukte plafonds van de begane grond intact blijven.

CENTRALE HAL —— ORNAMENT TRAPLEUNING

Op de begane grond bevinden zich een keuken, tv-ruimte en een grote kantoorruimte met een fraai gerestaureerd ornamentenplafond. De woon-/eetkamer die voorzien is van oorspronkelijke moerbalken en kinderbintjes, heeft de allure van een middeleeuwse gelagkamer.

Ook is er op de begane grond nog ruimte beschikbaar voor commerciële doeleinden, deels in bestaande klassieke kamers en deels in een nieuw gemaakte uitbouw waar ook een vluchttrap is geïntegreerd. Momenteel is daar de lunchroom Tante Betsie gehuisvest met een fraaie inrichting uit de jaren ’50.
De gevel van deze éénlaagse uitbouw is uitgevoerd in houten verticale delen die doorlopen in de balustrade van een dakterras.

WOON-/EETKAMER MET MIDDELEEUWSE HOUTEN BALKEN —— KLASSIEKE STIJLKAMER ALS KANTOOR MET BIJZONDER STUCPLAFOND

 

INTERIEUR TANTE BETSIE —— TUIN BIJ DE PASTORIE

Op de 2e verdieping is onder de kap een recreatieruimte gecreëerd. Op de kop van de achtervleugel is een lift gemaakt, die ook 4 seniorenappartementen bereikbaar maakt. De buitenzijde van het oudste bouwdeel aan de binnenhof is ontdaan van stucwerk. Daarbij kwam een fraaie gemetselde gevel tevoorschijn met vele bouwsporen en wonden, wat de hele geschiedenis afleesbaar maakte. Daar is een origineel kruisvenster uit de 16e eeuw ontdekt en gerestaureerd. Alle ramen zijn voorzien van isolerend ‘Ruysdaelglas’ met een betere isolatiewaarde en geluidwerende functie.

OUDE SITUATIE —— NIEUWE SITUATIE