Opdrachtgever
Stichting Boerderij de Pekhoeve
Ontwerp
2013
Oplevering
2014
Fotografie
Unilin
Adres
Dorpstraat 92 Ulvenhout

CONCEPT

DORPSHART – HERBESTEMMING BOERDERIJ – BOUWSPOREN –ENERGIEZUINIG MONUMENT

Midden in het groene dorpshart van Ulvenhout ligt een voormalige boerderij met stal waarvan de eerste bouwsporen dateren uit 1590. Het rijksmonument is gerestaureerd en herbestemd. In het stalgedeelte is op de begane grond een kinderdagverblijf gekomen en op de 1e verdieping een buitenschoolse opvang. In het voormalige woongedeelte van de boerderij zijn drie dorpskamers gecreëerd voor bijeenkomsten, vergaderingen en cursussen.

TOELICHTING

Met de inzet van vele vrijwilligers en een professionele aannemer is de boerderij gerestaureerd. Overal in het gebouw zijn de houten constructie elementen bewaard gebleven en zichtbaar gemaakt. Achter de grote staldeuren zijn nieuwe stalen kozijnen geplaatst en op enkele plekken in het dak zijn extra lichtvensters geplaatst. Vele oude details zijn gebleven, zoals de schouw, de opkamer, de spekkast, de plavuizen vloer en bedsteekasten. De nieuwe rietenkap is gelegd op de oude houten sporen, waarbij een hout en geïsoleerde dakplaat is gebruikt om het riet op te bevestigen. De gehele schil van het gebouw is goed geïsoleerd zodat samen met een lucht-warmte pomp het een duurzaam energiezuinig monument is geworden.


TEKENING