Opdrachtgever
NBU Etten-Leur + WonenBreburg
Ontwerp
2012
Oplevering
2014
Fotografie
Riesjard Schropp
Adres
Nassausingel Breda

hoekaccent – studentenhuisvesting – ronde zachte hoeken

Op de hoek van de Nassausingel en Nassaustraat was jaren lang een dansschool gevestigd waar veel Bredanaars stijldansen hebben geleerd. Nadat deze hoekbebouwing in 2003 was afgebrand zijn er plannen ontwikkeld voor een appartementencomplex. De economische crisis heeft de haalbaarheid van dit plan niet overleefd. Er is nu een nieuw bouwplan ontwikkeld met nieuwe initiatiefnemers.

De hoeklocatie is een markante plek aan de singelwand. Enerzijds maakt het onderdeel uit van de gesloten singelwand en anderzijds is het de entree naar de binnenstad. De huidige stedenbouwkundige omgeving is op de hoeken van dit stedelijk weefsel verschillend van karakter en volume. Zo heb je aan de overkant van de Nassaustraat de cipierwoningen met daarachter de gevangenis koepel als groot volume. Aan de overkant van de singel zien we ook verschillende schaalniveau’s, namelijk het gesloten woningbouwblok en aan de andere zijde het gebouw van het voormalige Ignatius-ziekenhuis waar nu een school gevestigd is. Bekijken we deze locatie in een groter perspectief dan zien we dat de 19e eeuwse gesloten bouwblokken, onderdeel uitmakend van het “Plan van Uitleg” van F.W. van Gendt, op de hoeklocaties bijzondere hoogteaccenten hebben gekregen. De ene keer is dit rank en slank, de andere keer is dit fors en grootschalig, zie het bouwplan van Charel van de Hove.

De locatie aan de Nassausingel heeft een grote stedelijke ruimte om zich heen en vraag ons inziens om een krachtig gebaar en volume in relatie tot de twee lange gevelwanden. De ruimtelijke karakteristiek kaart spreekt dat er op de hoek een klein markant element mag worden gebouwd. Hierbij refereren wij met dit “klein element” aan de schaal van het gesloten bouwblok en heeft ons inziens niet alleen betrekking op dit perceel. In het bestemmingsplan wordt voor de extra hoogte 15 meter aangehouden. Om technische- en esthetische redenen wordt deze hoogtemaat overschreden, maar wel binnen de 10 % afwijking, dus binnen de maat van 16.50 m. Om de schaal van de begane grond plint beter te laten aansluiten met de naastgelegen panden is deze verdiepingshoogte naar 3.33 m. gebracht in plaats van 2.96 m. In het verticale hoekaccent is de lift ge├»ntegreerd en techniek op het dak geplaatst waardoor deze hoogte uitkomt op 16.20 m.
De gevels zijn opgebouwd met verticale Franse balkon deuren waardoor deze goed aansluiten bij de verticale ritmiek van de aangrenzende panden. Op de hoek is een sculpturale vormentaal gemaakt door insnijdigen en uitkragingen in het bakstenen gevel metselwerk.

In het plan zijn 37 zelfstandige studenten eenheden opgenomen. Op de begane grond een ruime entree met enkele algemene ruimten zoals fietsenstalling, containerruimte en wasruimte.