Opdrachtgever
Maas Jacobs Zundert
Ontwerp
2017
Oplevering
2019
Fotografie
C5 Architecten
Adres
Reigerstraat 24, Breda

concept

transformatie van bioscoop tot foodhall – binnenplaatsjes in de gesloten
bouwblokken – vensters op de stad – industriële uitstraling

Een voormalig bioscoopcomplex in de binnenstad van Breda is getransformeerd tot Foodhall. Het bestaande gebouw, bestaande uit verschillende bouwvolumes, haakt met twee gevels aan op de stad, de Schoolstraat en de Reigerstraat. In nieuwe opzet is er een verbinding gelegd tussen deze twee straten. Door de horeca functie was het ook mogelijk om de gesloten donkere ruimtes nieuwe raampartijen te geven, waardoor er licht en lucht in de ruimte te ervaren valt. Ook zijn er twee nieuwe binnenplaatstjes gecreëerd waardoor de volgebouwde stedelijke bouwblokken weer enigszins kunnen ademen.
Bij het strippen van het gebouw kwamen opmerkelijke bouwsporen tevoorschijn, zoals een oude moerbalk in de verdiepingsvloer van het pand aan de Reigerstraat en een aantal fraaie geklinknagelde stalen liggers uit de jaren ’20. Ook de zeer oude scheidingsmuur met het naastgelegen “Herberghe van de Heren” is zichtbaar gemaakt.

 

Oude situatie bioscoopcomplex: