Buitenplaats Marckhoek

Opdrachtgever
Vesteda, Synchroon, SSC,
Ontwerp
2007
Oplevering
2014
Fotografie
Riesjard Schropp
Adres
Duivelsbruglaan Ginneken

CONCEPT

overgang landschap naar stad – kademuur – wandelen en zichtlijnen – woonmachine met zachte hoeken

Buitenplaats  Marckhoek is een herontwikkeling die tot stand is gekomen ten tijden van de crisis. In het zuiden van Breda nabij het Mastbos en de rivier de Mark is op 2000 m2 grond een bestaande 6-laagse serviceflat met 112 wooneenheden gesloopt. Door architect Lukas Ruijs en landschapsarchitect Frank Meijer (MTD landschapsarchitecten) is een afgewogen stedenbouwkundig en architectonisch plan ontworpen waarbij het groen, het water, zichtlijnen, hoogteverschillen, wandelroutes, de verschillende bouwvolumes, schaalsprongen tussen groot en klein, afgestemd zijn op elkaar.

 

 

 

TOELICHTING

Het woonprogramma bestaat uit 15 grondgebonden woningen langs de randen van het terrein, afgewisseld met een tuin of een patio bij de woning. De twee appartementengebouwen zijn gedraaid ten opzichte van elkaar en hebben in totaal 75 appartementen. De woningplattegronden verschillen in grootte (van 125 m2 -350 m2) en indeling (kopers participatie) en verkrijgen extra kwaliteit door de plafondhoogtes van 275 cm en zelfs 290 cm bij de laagbouw. De grote balkons en dakterrassen met ligging zuid en west ervaart men als een buitenwoonkamer vanwege de sterke binding met de natuur. In de architectuur zorgen de horizontale en verticale geledingen van de gevels samen met de grote horizontaal gelede aluminium raamkozijnen voor een ‘industriële woonmachine’. Zo is niet zichtbaar waar een appartement begint en eindigt en ligt het accent op de gemeenschappelijke uitstraling van het gebouw. De traditioneel gemetselde gevels, kademuur en bloembakken zijn een mix van verschillende gekleurde bakstenen en zorgen voor een harmonieuze  verbinding.

gevelschets

Handttekening Marckhoek