De Blauwe Sluis (Lage Zwaluwe)

restauratie – overbouwde sluis – vide met spel van trappen

In het gehucht Blauwe Sluis (Gem. Drimmelen) staat aan de Bloemendaalse Zeedijk 40 een voormalige landbouwschuur annex boerderijwoning. Dit langgerekte gebouw is gesitueerd op een voormalige watergang en de fundamenten van een sluis. Het unieke complex komt al voor op een kaart uit 1560 gemaakt door Pieter Sluyter. De overkluizing van de sluis dateert waarschijnlijk uit de 18e eeuw. In de Tweede Wereldoorlog is het pand zwaar beschadigd en daarna hersteld. In de ’70-jaren is het diverse keren verbouwd. Bij de start van het restauratieproject werd het complex in een desolate toestand aangetroffen. Er was vrijelijk geknutseld aan dit pand, wat het zichtbaar niet ten goede kwam.

De architect Lukas Ruijs heeft samen met de opdrachtgever een bijzondere plattegrond gemaakt, waar op 3 verdiepingen wordt gewoond. Om de verschillende vloerniveau’s met elkaar te verbinden zijn er nieuwe trappen en loopbruggetjes in de vides aangebracht.
De oorspronkelijke grenen gebinten zijn grondig gerestaureerd. Vanuit de woonkamer is door een vide de gehele kapconstructie waarneembaar.